Patients and caretakers are invigorated by the colorful and sustainable design of nora® flooring.

Vacaville Medical Center is a 340,000-square-foot, four-story hospital that provides 24-hour emergency services, adult inpatient medicine, private room, surgical services and advanced diagnostic imaging to communities in California’s Napa Solano region. This new facility features a sustainable design that incorporates more than 35 colors, reflected in paint colors, furnishings and floor coverings.

Vacaville Medical Center Gets a Fresh New Look

In designing the medical center, the architect worked with Kaiser Permanente’s templates, which introduce lots of color in new construction and the remodel of medical buildings. Beginning with flooring design, the architect selected noraplan environcare™, because the extensive color palette gave her the ease and flexibility to match with other finishes throughout the facility.

The use of nora® flooring also revived some areas that were typically carpeted. Maintenance personnel can clean the floors in these spaces with greater efficiency, and without the need for specialized cleaning equipment and waxing and stripping chemicals.

Vacaville Medical Center Gets a Fresh New Look

The infusion of color in the flooring complements the medical center’s landscape design. Beyond aesthetic value, the sustainable design helps Kaiser Permanente achieve its commitment to the overall health of everyone who uses the facility. Staff and patients breathe easier in the healthy indoor environment, thanks to PVC-free rubber flooring. And nurses and staff are refreshed by the underfoot comfort. “The rubber flooring offers better traction, stain resistance, improved acoustics and cushioning for nurses and staff,” says Jeanine Wernecke, the project manager for Kaiser Permanente.

Vacaville Medical Center Gets a Fresh New Look

The colorful, sustainable nora flooring reinforces Kaiser Permanente’s goals of maintaining the well-being of patients, physicians and staff. See how nora helps enhance a healthy, comfortable and uplifting environment in the full project profile.